in

Dioptrické chyby u tínedžerov: Je laserová operácia riešením?

Moderná doba, staré choroby. Aj tak by sa dala opísať súčasná situácia, keď je mnohým tínedžerom diagnostikovaná nejaká dioptrická chyba, no nie v dôsledku dedičnosti, ale ako následok zlých návykov. Ako s tým bojovať? Ak sa kedysi zhoršujúci sa zrak spájal so starobou, v súčasnosti možno pozorovať presne opačný trend. Nie je náhoda, že počet […] More

Moderná doba, staré choroby. Aj tak by sa dala opísať súčasná situácia, keď je mnohým tínedžerom diagnostikovaná nejaká dioptrická chyba, no nie v dôsledku dedičnosti, ale ako následok zlých návykov. Ako s tým bojovať?

Ak sa kedysi zhoršujúci sa zrak spájal so starobou, v súčasnosti možno pozorovať presne opačný trend. Nie je náhoda, že počet mladých ľudí, ktorých trápia problémy so zrakom, sa zvyšuje. Odborníci v tejto súvislosti už neskloňujú len vrodené predispozície, no najmä životný štýl dnešnej mládeže.

Keď tínedžeri nesedia pred počítačmi, venujú čas svojim smartfónom. Výsledok? V lepšom prípade len unavené a vysilené oči, v tom horšom diagnostikovaná nejaká očná porucha. Najčastejšie je to krátkozrakosť, no deťom v puberte sa nevyhýbajú ani ďalekozrakosť či astigmatizmus.

Bolesť očí môže signalizovať všeličo

Pri krátkozrakosti človek nevidí dobre do diaľky, predmety vzdialenejšie viac ako 5 metrov sa javia rozmazane. Presne opačný problém trápi ľudí s ďalekozrakosťou, čím bližšie k očiam majú nejaký predmet alebo text, tým horšie ho vidia. Astigmatizmus je zase vrodená porucha zraku, pri ktorej je rohovka oka nepravidelne zakrivená. Často sa objavuje spoločne s krátkozrakosťou alebo ďalekozrakosťou a prejavuje sa neostrým a rozmazaným videním. Všetky tri očné poruchy sprevádza zvyčajne bolesť hlavy, slzenie a začervenanie očí.

Okuliare znižujú sebavedomie

Očné problémy neprinášajú do života len zdravotné komplikácie. Na problémy so zrakom ako tupozrakosť v rannom detstve trpia už naši najmenší. Neskôr deti v puberte sú citovo a emocionálne zraniteľné, pričom akceptácia zo strany rovesníkov je pre nich v tomto období kľúčová. Predstava, že budú musieť nosiť každý deň okuliare, im na sebavedomí vôbec nepridáva. Často to potom vyzerá tak, že predpísané okuliare skončia niekde v zásuvke.

Našťastie, s rastúcim počtom ľudí, ktorí nosia dioptrie, rastie aj ponuka. Vďaka tomu sa z okuliarov stáva módny doplnok, ktorý si čoraz častejšie zaobstarávajú aj tínedžeri bez očných problémov. Ani tento trend však nezmenil fakt, že okuliare patria k tým menej praktickým doplnkom. Prekážajú pri takmer všetkých športových aktivitách, v lete kvôli nim môžete na slnečné okuliare zabudnúť, zarosené sklá vám veľmi nepomôžu ani v daždi. Nepraktický „hendikep“ sčasti vyriešil nástup kontaktných šošoviek, no ich používanie má tiež svoje „muchy“.

Jediným riešením je operácia

Aj napriek tomu, že dnešná ponuka dioptrií a šošoviek je naozaj široká, treba si uvedomiť jednu zásadnú vec. Okuliare ani kontaktné šošovky krátkozrakosť či akúkoľvek inú očnú poruchu nevyliečia, ide iba o spôsob korekcie zraku.

Jediná účinná cesta, ako sa natrvalo zbaviť problémov s videním, je laserová operácia očí, v ťažších prípadoch implantácia šošoviek. Na prekvapenie, mnohých ľudí od týchto zákrokov neodrádza ani tak cena, ako skôr strach. Laserové operácie totiž od ich vzniku sprevádzajú rôzne zavádzajúce informácie o neskutočnej bolesti po operácii, mesačnej pracovnej neschopnosti či doživotnej slepote.

Strach nie je opodstatnený

Všetky tieto desivé „historky“ už dávno neodzrkadľujú pravdu. Medicína od prvých laserových operácií (PRK) pokročila míľovými krokmi, v súčasnosti sú moderné technológie bezbolestné a rýchle. A čo je hlavné, naozaj bezpečné.

Už o niekoľko minút po zákroku pacient vidí jasne, ostro a netrápi ho žiadna bolesť. Vďačíme za to laserovým operáciám 3. generácie, ktoré sa vykonávajú bežne už aj na Slovensku. Hlavný rozdiel spočíva v tom, že korekcia prebieha vo vnútri rohovky, teda zákrok je oveľa šetrnejší a riziko komplikácií minimalizované. Samotná rekonvalescencia je omnoho rýchlejšia, pacient už niekoľko minút po zákroku vidí svet okolo seba jasne a ostro.

Moderné technológie aj na Slovensku

Veľký posun prinieslo zavedenie femtosekundového lasera, ktorý z veľkej miery nahrádza ruku chirurga, vďaka čomu sú takéto zákroky ešte bezpečnejšie. No nielen to, na Slovensku sa môžeme dokonca pochváliť klinikou, ktorá ako jediná používa technológiu certifikovanú vesmírnou agentúrou NASA, spĺňajúc tak najprísnejšie bezpečnostné kritériá. Zákrok nazývaný iLASIK dokonale zodpovedá individuálnym potrebám každého pacienta, keďže krátkozrakosť, ďalekozrakosť či astigmatizmus sa v tomto prípade odstraňuje na podklade tzv. digitálnej 3D mapy (WaveScan) konkrétnej dioptrickej chyby.

Laserové operácie u detí?

Každá dobrá klinika by mala svojim pacientom ponúkať viac typov jednotlivých zákrokov, aby bolo možné pacientovi poskytnúť čo možno najvhodnejší spôsob liečby. Vo všeobecnosti platí, že čím je zákrok drahší, tým modernejší postup ponúka, čo ale neznamená, že cena sa rovná kvalite ponúkaných služieb. V minulosti bolo operovanie očí u mladých ľudí do 18 rokov veľké tabu. Dôvod bol jednoduchý, dioptrická chyba sa u mladej osoby ešte stále vyvíja. Dnes je situácia pomerne odlišná. Na Slovensku sa môžete stretnúť s klinikami, ktoré osoby do 18 rokov neoperujú, no aj s takými, ktoré s tým problém nemajú. I napriek tomu si zákrok pred dovŕšením 18 rokov dobre premyslite.

jednoduché účesy pre dievčatá

Jednoduché účesy pre dievčatá, ktoré ráno nikdy nestíhajú

5 dobrých dôvodov na to, aby sme opäť začali čítať